Zuidvallei van Cusco tour Tipon, Piquillaqta, Andahuaylillas

 • Bestemming: Cusco, Peru
 • Looptijd: 1 dag
 • Price per person: $100
Contact per Whatsapp


Het zuiden van Cusco was een heel belangrijke regio voor de ontwikkeling van het Incarijk. Een zeer belangrijk irrigatiesysteem van de Inca’s bevond zich op de site van Tipon, 30 km ten zuiden van Cusco. Deze plaats was tevens een religieus centrum voor de Inca’s. U zult ook een pre-Inca metropool kunnen ontdekken, een ongelooflijke, platte stad die Piquillaqta heet en waar u appartementen, parken en tempels vindt. Wanneer we verder zuidwaarts gaan, zullen we een koloniaal dorp tegenkomen, Andahuaylillas, met als hoofdattractie de kathedraal die de naam ‘Sixtijnse Kapel van Amerika’ draagt en die gedecoreerd is met muurschilderingen en bladgoud. Deze tour duurt een halve dag, ongeveer 5 uur in totaal.

Reisprogramma

Dag 1
We halen u op aan uw hotel om 8u30. We rijden doorheen de stad en passeren hierbij de nieuwe zones die door de lokale bevolking ‘het moderne Cusco’ worden genoemd. We rijden langs San Sebastian en San Geronimo en zien de dorpen die zich aan weerszijden van de vallei bevinden. We rijden langs de linkerkant van de vallei om in het bovenste gedeelte de archeologische site van Tipon te bezoeken. Het is een geweldige plaats om het indrukwekkende hydraulisch ingenieurssysteem te observeren. U zult genieten van het geluid van het water dat gecreëerd werd voor religieuze doelen. U zult ook getuige zijn van verscheidene koninklijke vertrekken die door de Inca Wiraqocha gebruikt werden. Dit soort architectuur is zeer gekend omwille van de imperiale stijl. Hiernaast zult u ook kunnen genieten van een ongelooflijk berglandschap. Ondanks de vele jaren zijn de constructiestijl van de kanalen en de religieuze bronnen nog steeds intact. Tipon is een zeer belangrijke tempel voor de Andesreligie en -antropologie.

Hierna zullen we onze reis verder zetten naar de pre Inca metropool van Piquillaqta. Het woord ‘Piquillaqta’ is een verzonnen woord in het Quecha en betekent ‘luid dorp’ (piqui = luid, llaqta = dorp), hoewel het ook ‘stad van de vliegen’ wordt genoemd. Deze stad was één van de meest indrukwekkende regionale centra van het Wari Rijk, gesitueerd in Ayacucho (het noorden van Cusco). De Wari’s, bekend als heel moedige krijgers, breidden hun terrein uit tot aan deze regio’s en maakten van Piquillaqta hun administratief, politiek en religieus centrum in het zuiden van hun rijk. De stad heeft dezelfde constructie als een moderne stad, met straten, lanen, parken, tempels, administratieve gebouwen en grote appartementsgebouwen, omringd door zeer hoge muren en veiligheidspoorten. In Piquillaqta zelf zijn er meer dan 200 appartementen, 504 supermarkten en andere constructies. De stad had een populatie van ongeveer 10000 mensen. Dit alles geeft ons een idee van het belang van deze pre Inca stad, die door de Inca’s werd ingepalmd doorheen de jaren. Tot op vandag is het nationaal archeologisch park heel belangrijk en kent veel bewondering.

Ons volgende bezoek is Andahuaylillas, een klein koloniaal dorp dat eerder Antawaylla heette (anta: vatenmaker; waylla: prairie; gecombineerd wordt dit ‘koperprairie’). Het ligt op de weg naar Puno op 3198 m hoogte en heeft een goed klimaat door de omliggende bergen.

Dit dorp heeft als trots een koloniale katholieke kerk, de San Pedro kerk van Andahuaylilas. Deze kerk werd geconstrueerd voor de jezuïeten aan het eind van de 16de eeuw en het begin van de 17de eeuw. De muren zijn breed, een typisch element van koloniale gebouwen, en gemaakt van bouwstenen die bestaan uit gedroogde klei. De gevel is gedecoreerd met muurtekeningen en twee stenen zuilen, gericht naar de hoofdingang.

In de kerk vindt u speciale decoratie die de kerk de naam ‘Sixtijnse Kapel van Amerika’ geeft, omwille van het indrukwekkende schilderwerk op de muren en de houten beeldwerken die hun altaren en idolen weergeven. De decoratie wordt afgewisseld door bijzonder koloniaal bladgoud. Het hoofdaltaar is gemaakt uit stevige zilveren folie.

De kerk huist bovendien een linnen stofcollectie van de Cusqueña kunstschool, die het leven van San Pedro vertegenwoordigt (met indrukwekkende omlijstingen in bladgoud), een majestueus orgel, een zilveren goudsmid en een altaar in barokstijl.

Deze kerk is gelokaliseerd op de immense Plaza de Armas van Andahuaylillas en wordt omringd door pisonay bomen en palmbomen. Het wordt beschouwd als één van de mooiste Plaza’s van de regio. Op uw weg terug zullen we u enkele kleine dorpen tonen, bijvoorbeeld Huaro, waar de tovenaars leefden ten tijde van de Inca’s, althans zo wordt gezegd. We zullen stoppen in het dorp Tipon waar u verrukt zult zijn bij het eten van één van de traditionele maaltijden van de regio Cusco, namelijk het bekende ‘geroosterde cavia’ (‘cuy’ in het Spaans). We zullen terugkeren rond 14u.

Inbegrepen in de tour
 • Gids die zowel Engels als Spaans spreekt.
 • Toeristisch transport
 • 24/7 ondersteuning door eigenaar reisbureau
Niet inbegrepen in de tour
 • Toegangsticket tot de archeologische sites.
 • Toegangsticket tot de kerk (10 soles).
 • Lunch.

Opmerking
 • We raden u aan het Algemeen Toeristisch Ticket te kopen dat u toestaat 16 plaatsen te bezoeken, inclusief de ruïnes en musea van Cusco. Een andere optie is dat u het tweedaags partieel ticket koopt waarmee u Tipon, Piquillaqta en het museum in Cusco kan bezoeken. Deze laatste keuze maakt u best indien u niet van plan bent de archeologische sites van de Heilige Vallei en van Cusco te bezoeken.
We raden u aan het volgende mee te nemen
 • Origineel paspoort.
 • Studentenkaart indien u boekte als student.
 • Water.
 • Camera.
 • Zonnebescherming (zonnecrème of hoed/pet)
 • Regenkledij (tijdens het regenseizoen).
 • Comfortabele wandelschoenen.
Wat we nodig hebben wanneer u een reservatie maakt
 • Uw volledige naam, zoals op uw paspoort.
 • Paspoortnummer.
 • Nationaliteit.
 • Geboortedatum.
 • Vertrekdatum van de trekking.
 • Stuur een aanbetaling van 60% van de totale prijs van uw tour. (De rest van uw saldo is verschuldigd bij uw aankomst in Cusco) Betaling kan worden gedaan via * Western Union, PayPal, ABN AMRO Bank in Nederland of veilig en direct via onze website door uw gewenste tour te kiezen en te klikken op de knop BOEK UN.

Prijs per persoon US$ 100
Prijs gebaseerd op 2 personen

Privétour:
1 persoon          US$ 200
2 personen        US$ 100 pp
3 personen        US$ 100 pp
4 personen        US$ 75 pp
> 5 personen    US$ 60 pp

* Exclusief kosten voor internationale transacties, welke afhankelijk zijn van de betaalmethode. Voor meer informatie helpen we u graag verder.

Mocht u in euro’s willen betalen naar onze Nederlandse bankrekening, neem dan contact op via info@greenperuadventures.com voor meer informatie.

Algemene voorwaarden 

Met elke tour die u boekt met Green Peru Adventures, wordt u een gratis wandel tour aangeboden door de mysterieuze en historische stad van Cusco. Hierbij wordt u begeleid door één van onze professionele gidsen, die meerdere talen beheerst.

We kijken er naar uit om van uw reis een onvergetelijke ervaring te maken.