Peru: Land van de Incas

Officiële naam: República del Perú
Hoofdstad: Lima, 8.93 miljoen inwoners
President: Pedro Pablo  Kuczynski  (2016)
Minister president: Fernando Zavala (2016)
Landoppervlak: 1,279,999 km²; totale oppervlak: 1,285,220 km²
Populatie (schatting in 2012): 29,549,517 (groei: 1.02 %), geboortecijfer: 19.13/1000
Kindersterfte: 21.3/1000; Levensverwachting: 72.73 jaar
Munteenheid: Sol (2016)
Talen: Spaans, Quéchua (beide officieel); Aymara; vele overige kleine talen in het Amazone gebied
Etniciteit/ras: Indianen 45 %, Mestiezen 37 %, Blanken 15 %, Zwarten, Japanners, Chinezen, en overige 3 %.
Religie (schatting in 2007): Rooms-Catholicisme 81.3 %, Evangelisme 12.5 %, overig, ongespecificeerd of geen 2.9 %

Etymologie
Het woord Peru is afgeleid van Birú, de naam van een locale bestuurder die dicht bij de Baai van San Miguel Panama woonde in de vroege 16e eeuw. Toen zijn territorium bezocht werd door Spaanse ontdekkingsreizigers in 1522, bevonden zij zich in het meest zuidelijke gedeelte van deze Nieuwe Wereld, die tot dan toe nog niet bekend was bij de Europeanen. Toen Francisco Pizarro de gebieden verder naar het zuiden exploreerde kwam hij dus terecht bij Birú of Peru. De Spaanse Kroon maakte de naam officieel in 1529 met de Capitulación de Toledo. Het nieuw getroffen Inca Imperium werd betiteld als de provincie van Peru onder de Spaanse heerschappij. Het land nam de benaming Viceroyalty van Peru aan. Na de Peruaanse onafhankelijkheidsoorlog werd dit Republiek van Peru.

Geografie
Peru beslaat 1,285,216 km². In het noorden grenst het aan Ecuador en Colombia, in het oosten aan Brazilië, in het zuid-oosten aan Bolivia, in het zuiden aan Chili en in het westen aan de Pacifische Oceaan. Het Andes gebergte loopt paralel aan de Pacifische Oceaan en definieert de drie gebieden die traditioneel gebruikt worden om het land geografisch te beschrijven. De costa (kust) in het westen is een smalle laagvlakte en is grotendeels dor, met als uitzondering de valleien die gecreërd zijn door seizoensgebonden rivieren. De sierra (hoogland) is het gebied van de Andes. Hieronder valt onder andere het Altiplano plateau en het hoogste punt van het land, de 6,768 m hoge Huascarán. Het derde gebied is de selva (jungle), een uitgestrekt plat oppervlak bedekt door het Amazone regenwoud, dat verder doorloopt naar het oosten. Bijna 60% van het landoppervlak valt onder deze laatste regio.

Klimaat
Het klimaat is afhankelijk van het gebied. Aan de kust duurt de winter van juni tot september. In deze periode zijn de berggebieden vaak zonnig overdag, maar koud in de nachten. Het regenseizoen in Cusco duurt van november tot maart.

Cultuur
De Peruaanse cultuur is vooral geworteld in Indiaanse en Spaanse tradities. Daarnaast zijn er invloeden geweest van verschillende Afrikaanse, Aziatische en Europese etnische groepen. Peruaanse artistieke tradities zijn terug te voeren op het gedetailleerde aardewerk, textiel, sieraden en beeldhouwkunst uit de Pre-Inca culturen. De Incas zetten deze ambachten voort en behaalden prestaties op het gebied van architectuur, onder andere door de constructie van Machu Picchu. In de koloniale kunst overheerst barokstijl, hoewel deze aangepast werd aan de oorspronkelijke tradities. Tijdens deze periode richtte de meeste kunst zich op religieuze onderwerpen. De vele kerken uit deze periode en de schilderijen van de Cusco School zijn voorbeelden hiervan. Kunst stagneerde na de onafhankelijkheid tot het ontstaan van het Indigenismo in de vroege 20e eeuw. Sinds de jaren 50 van de 20e eeuw is de Peruaanse kunst eclectisch en bestaat deze zowel uit buitenlandse als locale kunsttrends.

Electriciteit:
220 volt AC, 60 Hz. (in de meeste 4- en 5- sterren hotels is 110 volt AC beschikbaar).

Visa
Let op: We raden u aan om altijd de actuele stand van zaken omtrent visa te raadplegen, aangezien regelingen onderhevig kunnen zijn aan veranderingen.

Als u in het bezit bent van een Nederlands paspoort, komt u als toerist zonder visum het land binnen gedurende 90 dagen. Vraag echter om deze 90 dagen bij binnenkomst van het land, omdat u anders mogelijk toestemming voor minder dagen in uw paspoort krijgt gestempeld. Wanneer 90 dagen niet genoeg mochten zijn kunt u tijdelijk over de grens reizen. Bij het opnieuw inreizen van Peru kunt u op dezelfde manier 90 dagen ontvangen (januari 2013).

Click hier voor Embassies in Peru 

CUSCO: Informatie
Qusqu or Qosqo, Cusco: is een stad in het zuid-oosten van Peru, dichtbij de Urubamba Vallei van het Andes gebergte. Cusco is de hoofdstad van de Cusco Regio en Provincie. In 2009 had de stad een populatie van 348,935 wat drie keer zoveel is als 20 jaar geleden. Gedeeltelijk ligt Cusco op een hoogte van rond de 3.400 meter. Cusco was de plaats van de historische hoofdstad van het Inca Imperium en werd in 1983 door UNESCO benoemd tot een World Heritage Site. Het is een belangrijke bestemming voor toeristen en ontvangt jaarlijks bijna twee miljoen bezoekers. In de Constitutie van Peru werd Cusco als historische hoofdstad van Peru betiteld.

Wat heb je nodig om je rond Cusco te bewegen
Het Cusco Toerisme Ticket (Boleto Turistico) is geldig voor tien dagen en kost 130 soles (ongeveer 39 euro). De prijs voor studenten met een ISIC kaart is 70 soles (ongeveer 21 euro).
De beste manier om toegang te krijgen tot bijna alle plekken in Cusco en de heilige vallei is door het kopen van het Boleto Turistico.
De bezienswaardigheden worden verdeeld over drie circuits. Elk circuit kan afzonderlijk gekocht worden of samen als een Algemeen Ticket.

Circuit 1: S/70 Geldig gedurende één dag
–          Sacsayhuaman
–          Qenqo
–          Pucapucara
–          Tambomachay

Circuit II: S/70 Geldig gedurende twee dagen
–          Museum van huidige kunsten
–          Museum van de regionale geschiedenis
–          Museum van populaire kunsten
–          Museum bij Qoriqancha
–          Pachacutec
–          Traditionele muziek en dansshow in Qosqo Centrum voor traditionele kunst
–          Tipon
–          Piquillaqta

Circuit III: S/70 Geldig gedurende twee dagen
–          Pisaq
–          Ollantaytambo
–          Chinchero
–          Moray

De kosten voor het algemene (General) ticket zijn S/.130 (of S/.70 voor studenten (Estudiante) tot 26 jaar met een geldige ISIC ID). Dit ticket is geldig gedurende tien dagen. Ook kinderen kunnen op vertoon van hun paspoort het Boleto Turistico Estudiante kopen voor S/.70. In het algemeen raden wij aan om het algemene ticket te kopen, wanneer de wens bestaat om de bezienswaardigheden in de heilige vallei te bezichtigen.

Tickets kunnen gekocht worden op de Avenida El Sol in een kantoor naast iPeru of bij de ingang van alle bezienswaardigheden die het Boleto Turistico bevat.

Let op: dit ticket is exclusief de toegang tot Koricancha /Qorikancha (10 soles) en de toegang tot de Cathedraal (25 soles).

Winkelen in Cusco
Op verschillende locaties in de stad zijn winkelgelegenheden te vinden. Rond de Plaza de Armas en Avenida El Sol verkopen de souvenirwinkels voornamelijk zilver en alpaca wol. Er zijn verschillende types van winkels, locale markten en een exclusiever aanbod.

Eetgelegenheden in Cusco
Op het moment zijn wij op zoek naar de nieuwste informatie op het gebied van groene en duurzame restaurants, die locale ingrediënten gebruiken.

Gezondheidszorg 
We adviseren om volledig verzekerd te zijn op het gebied van gezondheidszorg. De meeste ziekenhuizen in Cusco accepteren zowel een verzekering als dollars.

Clinic Paredes
Hampi Wasi
o2 Medical Network

We adviseren om voldoende te drinken voordat u in Cusco arriveert, om hoogteziekte zoveel mogelijk te voorkomen. Eet daarnaast niet te veel en drink niet te veel alcohol gedurende uw eerste paar nachten in Cusco.
Handig om te weten: De meeste bureau´s, winkels en kleine bedrijven accepteren betalingen in US dollars, voornamelijk in de toeristische gebieden.

Het wisselen van vreemde valuta
Overal in Cusco en Lima zijn locaties om geld te wisselen of casa de cambio gemakkelijk te vinden, zowel op de luchthaven als rond de Plaza de Armas van Cusco. Er zijn vele plekken te vinden waar allerlei valuta te wisselen zijn en banken om de voornaamste valuta te wisselen. Een indicatie voor de wisselkoers is US$1 = S. 2.98 en €1 = S. 3.53. Let wel op: De wisselkoersen veranderen voortdurend, elke dag heeft een andere wisselkoers.

Banken / Creditcard / Betaalkaart en pinautomaten
In alle toeristische gebieden vindt u banken en pinautomaten waar u geld kunt opnemen met Visa, Mastercard, Maestro, American Express en Cirrus.
Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9:00 uur in de ochtend tot 6:00 uur in de avond en op zaterdag van 9:00 uur in de ochtend tot 1:00 uur in de middag.

Communicatie en internet
De landscode om te bellen naar Peru is 0051. Het nummer voor de stad Cusco is 84. Voor het gebruik van uw mobiele telefoon zijn er alleen internationale automatische roaming overeenkomsten met Claro mobile company.

We verhuren mobiele telefoons met een lokaal nummer.
Internet is beschikbaar in hotels, cafés met WI FI en restaurants. Ook bestaan er openbare internet gelegenheden in geheel Peru, voornamelijk in toeristische gebieden.

Bij het versturen van post duurt het ongeveer één tot twee weken tot deze aankomt. Faciliteiten: Het centrale postkantoor ligt aan de Avenida El Sol, maar u kunt postzegels kopen in verschillende winkels en brievenbussen vindt u in verschillende souvenierwinkels. Het kost 6 soles om een kaart te versturen naar de Verenigde Staten of Europa.

Vluchten
Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die vluchten aanbieden tussen Lima en Cusco:
–          LAN (www.lan.com)
–          Taca (www.taca.com)
–          Star Peru (www.starperu.com)
–          Peruvian Airlines (www.peruvianairlines.pe)

Laat het ons alstublieft weten wanneer u overige vragen heeft.

Een warme groet,
Roland Leonardo

info@greenperuadventures.com
skype: greenperuadventures / roland13581